Vitamines en mineralen

 

Vitamines en mineralen zijn micronutriënten, dus heel kleine voedingsstoffen. Zonder hen zou ons lijf niet functioneren.

 

Vitamines

 

maken vrijwel alle enzymatische reacties mogelijk. Ze werken dus als co-enzym. Verschillende vitamines zorgen onder andere voor ijzer opname, calcium opname en botopbouw, collageen productie, cel stofwisseling, afweersysteem.

 

Vroeger wist men nog niets van het belang van vitamines.

Zeevaarders hadden aan boord meestal een heel eenzijdig en eenvoudig dieet.

Vaak verloor men op lange zeereizen een groot gedeelte van de bemanning aan scorbuut (hiervan maakte men later het woord ‘scheurbuik’).

Eerst verloor men de tanden, uiteindelijk het leven...

Bemanning van boten die bijvoorbeeld citrusvruchten aan boord hadden leek hier geen last van te hebben.

Dit animeerde een Schotse arts in de 18de eeuw tot een onderzoek.

Hij liet scorbuut zieke mensen citrusvruchten eten en ontdekte, dat deze hierdoor te genezen waren.

De stof vitamine C was destijds chemisch nog niet aantoonbaar, maar voor het eerst was het levensbelang hiervan ontdekt.

Vitamine C is ook onder de naam ‘ascorbinezuur’ bekend:

a=tegen

scorbine=scorbuut

 

Pas in 1931 werd vitamine C voor het eerst scheikundig ontdekt.

 

 

Mineralen

 

Veel mineralen zijn essentieel voor opbouw en werking van diverse lichaamsfuncties.

Bijvoorbeeld kan jouw lijf zonder ijzer geen zuurstof opnemen,

of kunnen enzymen en hormonen door het ontbreken van mineralen als koper, selenium, magnesium, calcium en mangaan niet opgebouwd worden.

Zonder enzymen en hormonen geen lichaamsfuncties.

 

We zien hieraan duidelijk dat het opnemen van vitamines en mineralen even belangrijk is als de juiste verhouding van macronutriënen (koolhydraten, vetten, eiwitten)

 

Bronnen van vitaminen en mineralen:

 

In alle voeding, met uitzondering van geraffineerde producten.

In volkoren producten zitten veel vitamines, in wit meel of witte rijst bijna niet (de vitamines zitten vooral in de zemel, die bij wit meel verwijderd is)

Hoe puurder des te beter!

 

Bijzonder goed voor de opname van vitamines (en dus ook antioxidanten) zijn groenten en fruit.